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SUMMER MOVING TO STATE-SIDE PLANNING DOCUMENT 

 
CSULB is transitioning summer courses from CPaCE self-support to the stateside effective 
Summer 2025. This change will not impact the number of courses offered or the 
registration process. Following are FAQs to assist those offering summer courses to faculty 
and faculty teaching summer courses. 
 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  
 
Benefits to Students and the Campus 
 
1. Does moving to stateside summer benefit students? 
 

With stateside summer, students can access courses which will provide cost 
savings and help keep them on track toward graduation. Grants and financial aid 
dollars will be available. The fee waiver benefit is also available to eligible staff, 
faculty, MPPs and their dependents taking stateside summer courses.   

 
2. How does the move to stateside impact FTES?  
 

Summer FTES will be counted toward annual totals, whereas it was not under self-
support summer. Thus, the move from self-support to stateside better positions 
CSULB for possible future state funding. Summer will be counted as the leading 
summer for the total student enrollment count.  

 
Tuition and Fees 
 
3. Are tuition and fees in the summer the same as fall and spring?  
 
 No, Summer State-Side is not the same as Year-Round Operations. The tuition and 
 fees for summer will be determined per unit based and campuses can set different 
 fee levels. The tuition and fees for fall and spring are determined by the Board of 
 Trustees for all CSU campuses. 
 
Compensation for Faculty 
 
4. Will faculty rate of compensation change if appointed as a state-side summer 

course? 
 

No. The compensation rate for summer instructional faculty remains the same 
whether appointed in the state-side job code 2457 or the extended education job 
code 2357. 1/30th annual AY rate per WTU compensation will remain the same (see 
question #5). The 1/30th rate (unit) applies to both self-support and state-side.  
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5. Does Enrollment Based Compensation apply to state-side summer courses as 

well as self-support?  
 

Yes. This is a systemwide policy outlined in CBA Articles 21.15 and 21.16. Reduced 
enrollment compensation is applicable to both state-side and self-support summer 
courses. For courses with enrollment caps of 20 or more, if class enrollment falls 
below 20 students, the faculty’s compensation rate will be reduced by 5% for each 
student below 20, up to a maximum reduction of 35%. In no case will the faculty 
receive less than 65% of the full salary due to reduced enrollment.  This applies to 
both self-support and state-support summer.  

 
6. Does indirect instruction compensation for tenured/tenure-track faculty apply 

to state-side summer as well as self-support? 
 

Yes. Per CSU/CFA CBA, Articles 21.22a and 21.22b, tenured and probationary 
faculty, teaching state-side and/or self-support, who do not receive a specific 
indirect summer assignment with compensation, will receive $150 per unit of direct 
instruction. Indirect instructional compensation is not applicable to lectures. 

 
7. Is state-side summer considered “work for extra pay”? 
 

Yes. Both state-side and self-support summer remain “work for extra pay”. The AY 
workload cannot be distributed over Fall, Spring, and Summer to intentionally 
reduce the teaching load in Fall and Spring.  

 
8. What is the maximum workload for faculty employed in State-Side Summer?  

 
Just as in the Fall and Spring terms, a faculty’s state-side summer term workload 
cannot exceed full-time.  Because each session’s workload is equivalent to that of a 
full semester but within a compressed timeframe, a faculty’s time base is 
calculated independently per session, based on the WTU (time/effort) and length of 
the session.  As a general rule, full-time equates to 1 WTU per week (or workload = 
WTUs/Weeks).  See table below: 

 
 
 
 
 
 
 

Session 

Maximum 
Workload Start/End Dates 

May Intersession  (3 Weeks) 3 WTUs  Monday, May 19th-Friday, June 6th 

Summer Term  (12 Weeks) 12 WTUs Tuesday, May 27th-Friday, August 15th 

Session 1  (6 Weeks) 6 WTUs  Tuesday May 27th-Thursday, July 3 

Session 3  (3 Weeks) 6 WTUs Monday, July 7th-Friday, August 15th 

https://www.calstate.edu/csu-system/faculty-staff/labor-and-employee-relations/Documents/unit3-cfa/article21.pdf
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Faculty cannot exceed full-time summer term employment at any one point in 
time during the summer term, including if employed in overlapping sessions.   

  
Example 1 - 6 WTUs in Summer Term (50%/Half-Time) + 6 WTUs in Session 1 
(100%/Full-Time) – NOT ALLOWED, workload exceeds 100% from May 27th-July 3rd. 
Example 2 – 6 WTUs in Summer Term (50%/Half-Time) + 3 WTUs in Session 1 
(50%/Full-Time) – ALLOWED, workload does not exceed 100% at any point in time. 
Example 3 – 6 WTUs in Session 1 (100%/Full-Time) + 6 WTUs in Session 3 
(100%/Full-Time) – ALLOWED, workload does not exceed 100% at any point in time. 

  
For faculty employed year-round (i.e., 12-month Chair), summer employment is 
permissible, not to exceed a total CSU workload of 125%. 

 
Faculty appointed solely in classifications 2357 and 2457 are not “eligible” for 
benefits. However, faculty appointed in classifications 2357 and 2457 and who also 
work during the AY in a benefits eligible appointment remain eligible though the 
summer because their AY pay is issued over 12 months.  

 
Faculty appointed in classifications 2357 and 2457 are eligible for sick leave and 
other leaves of absence. 

 
9.  When do I receive payment for work performed in state-side summer? 

 
Both state-side and self-support summer session instruction are compensated for 
work performed via a lump sum payment at the end of each summer session. Pay 
warrants are issued within 10 business days of the last day of the session. 

 
10. Does summer work create eligibility for benefits such as CalPERS pension or 

health plans if it was not earned during the academic year?  
 

No. Note: this is not a change – it is the same whether summer is offered stateside 
or through CPaCE. Classification 2457 Instructional Faculty, Summer Session – 
State Support and classification 2357 Instructional Faculty, Summer Session – 
Extension are both excluded from benefits and do not apply towards CalPERS 
eligibility or service credit. 
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For additional information on benefits, please contact the Payroll and Benefits 
Office at benefits@csulb.edu. 

 
Entitlements & SSI Eligibility 
 
11. Will teaching state-side summer impact a faculty’s entitlement during the AY?  
 

No. Teaching state-side summer does not increase or decrease a faculty’s 
entitlement during the AY. Only when a faculty’s entitlement could not be met during 
the AY can state-side summer be counted to maintain the existing entitlement.  
 

12. Will moving summer stateside create an entitlement for any semester 
lecturers? 
 
The only exception is if the summer work is the result of an entitlement that was not 
fulfilled during the previous AY; then it can count toward the entitlement in the 
following year. Otherwise, summer work alone does not count toward eligibility for 
future appointments.   

 
13. Do faculty who work only in summer, and not the academic year, get special 

standing for work during the academic year? 
 

No. Faculty who works only in summer only do not earn entitlements and do not get 
special standing. 
 

14. Does this impact SSI eligibility? 
 

Yes. Stateside summer WTUs are accumulated by department towards SSI eligibility 
when the faculty has not met the one-year equivalent service in range.  
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Assignment Order 
 
15. How will the requirement that 46% of summer work be offered to probationary 

and tenured faculty be tracked? 
 

The percentage is for the campus, not individual departments, and will be tracked 
centrally. 

 
16. Will the state requirement of 46% of T/TT faculty be offered summer session 

appointments disadvantage lecturers? 
 

No. The minimum of 46% requirement is not anticipated to decrease the work 
offered to lecturers as it is less than the amount of work traditionally offered to 
tenured/tenure track faculty over summer. For example, in summer 2022 there were 
240 sections offered and of those 155 (64.58%) were offered to TT faculty.  

 
Evaluation 
 
17. Must I include summer SPOT in my AY periodic/performance evaluations?  
 

For most faculty, no, although they can include them if they wish. Please refer to 
Faculty Affairs -- Evaluations website resources for further information. 

 
Other Summer Courses 
 
18. Will all summer courses be run stateside? 
 

No. Programs that are state support during the academic year will be run stateside. 
This includes the doctoral programs and graduate business professional programs.  
 
However, degree programs that are run via self-support (CPaCE) during the 
academic year and summer, including those with no stateside footprint, will 
continue to be run via self-support CPaCE. 
 
Additionally, May Intersession, Winter Session, and Open University will continue to 
be offered via self-support. 

 
Summer Revenue Share 
 
19. Similar revenue sharing from the current self-support summer format will continue 

after moving to stateside. The distribution of revenue share will continue to be 
handled by the Division of Academic Affairs.  
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 The revenue and expenses for state-side will be collected in General Funds and 
 tracked separately from the colleges and divisions base budgets. We will be 
 developing a Memorandum of Understanding to cover operational procedures. 
 
Note: this document will continually be updated. Please send questions to fahr@csulb.edu 
with the subject: Stateside Summer.  
 

fahr@csulb.edu

